hobIT: Učeničke zadruge

“𝑈 𝑧𝑎𝑑𝑟𝑢𝑧𝑖 𝑠𝑣𝑖 𝑚𝑜𝑟𝑎𝑗𝑢 𝑖𝑠𝑡𝑜 𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖, 𝑖𝑚𝑎𝑗𝑢 𝑗𝑒𝑑𝑛𝑎𝑘𝑎 𝑝𝑟𝑎𝑣𝑎 𝑖 𝑑𝑢𝑧̌𝑛𝑜𝑠𝑡𝑖.” – kratak je opis jedne od najpoznatijih zadruga iz omiljenog dječjeg filma Vlak u snijegu – zadruge Sloga.
Vođenim ovim motom, sigurnim koracima, ulazimo u novu priču projekta “E, baš hoću biti poduzetnik” – priču o važnosti osnivanja, ali i vođenja i rada školskih zadruga.
Odlični primjeri aktivnog učeničkog zadrugarstva su i zadruge partnerskih škola na projektu, Mravac (Osnovna škola “S. S. Kranjčević, Levanjska Varoš) i Šećerko (Osnovna škola Šećerana), koje će služiti kao inspiracija i podrška za osnivanje nove zadruge u Osnovnoj školi Antunovac.
Prvi susret u sklopu edukacije održan je 24. travnja u Antunovcu, a u priču o zadrugarstvu uvele su nas kolegice Blanka Horvat i Martina Švarbić iz Hrvatskog saveza učeničkih zadruga. Na prvom susretu sudionici su upoznati s povijesti učeničkog zadrugarstva, načinima osnivanja i funkcioniranja učeničkih zadruga, što sve od dokumentacije treba voditi jedna učenička zadruga, što sve treba za uspješno sudjelovanje na županijskoj i državnoj smotri.  Posebna tema prvog susreta u sklopu edukacije bili su i školski vrtovi, tj. kako uspješno organizirati i voditi vrt u sklopu učeničke zadruge te kako osmisliti uspješan proizvod iz školskog vrta.
I zapamtite – “𝐾𝑎𝑑 𝑠𝑒 𝑚𝑎𝑙𝑒 𝑟𝑢𝑘𝑒 𝑠𝑙𝑜𝑧̌𝑒, 𝑠𝑣𝑒 𝑠𝑒 𝑚𝑜𝑧̌𝑒.”