Terenska (izvanučionička) nastava Osijek

Učenici razredne nastave 13.rujna 2021.godine  posjetili su Osijek.

Cilj izvanučioničke (terenske) nastave jest učenje otkrivanjem u neposrednoj stvarnosti, susret se prirodnom i kulturnom okolinom kao i ljudima koji u njoj žive i oblikuju je.

U sigurnim rukama našega vozača Drage mogli smo se opustiti  i  vožnju  koristiti za opažanje udaljenosti  i protoka vremena( mat. domena D).

Po dolasku u Osijek prvo smo posjetili konkatedralu Sv. Petra i Pavla (vjer. domena D). Tijekom obilaska katedrale promotrili  smo se sa freske , reljefe, vitraje i skulpture koje je krase  ( lik. kul. domena B).

  1. godina proglašena je godinom čitanja pa je uslijedio posjet knjižnici Muzeja Slavonije . Naša domaćica voditeljica knjižnice dr. M. Vinaj s puno ljubavi i strpljenja upoznala nas je sa svojom knjižnicom i  blagom koje čuva ( hr .jezik.  domena C).

Uslijedila je šetnja gradom do obala Drave i stanka za objed koji nam je spremila teta kuharica.  Okrijepljeni  prošetali smo gradskim  središtem. Preko gradsko Trga A. Starčevića do zgrade Župana i zgrade Županijske skupštine te Hrvatskog narodnog kazališta Osijek (pri. domena C).

Učenje izvan školske zgrade potiče učenike na  otkrivanje i istraživanje ,a utječe i na kvalitetu njihovih međusobnih odnosa. Zato učiteljice Snježana, Ivana , Majda i knjižničarka planiraju još zanimljivih terenskih nastava.