Posjet učenika osmog razreda Vukovaru

Učenici su sudjelovali  u pilot –projektu u organizaciji  Javne  ustanove  Memorijalni  centar  Domovinskog rata  pod nazivom  „ Posjet učenika  osmih razreda Vukovaru“ u  četvrtak , 23. rujna 2021.g.  Cilj ove terenske  nastave je učenje i poučavanje o  Domovinskom ratu, njegovim vrijednostima i posljedicama.

Bogat i dobro planiran program, brz tempo, sve u jednom danu,a opet, omogućeno  učenicima ono najvažnije – učenje  o prošlosti na autentičnim mjestima  od  sudionika događanja , časnika  HV.

Organiziranim prijevozom  autobusom stigli smo u Vukovar rano u jutro. Dočekali su nas i upoznali s hodogramom . Nakon  finog doručka  krenuli smo u razgledavanje  vojarne ,( danas  Memorijalni  centar   Domovinskog rata ), uz  vodiče  HV-e.  Učenici su zorno gledali različite vrste naoružanja, upoznali se s njihovom djelatnošću u obrani Vukovara , ali i drugih dijelova   Hrvatske u  Domovinskom ratu.  Posebno zanimljivi su zrakoplovi, tenkovi, višecjevni  raketni bacač – VBR. Slušali su s kakvim teškoćama su se susretali branitelji u opskrbi oružjem, vojnim i medicinskim  materijalima, te posebno  koji su problemi bili u zbrinjavanju ranjenika.

Slijedilo je predavanje  u kojem je bilo govora o povijesti SFRJ-a, te političkim  i društvenim okolnostima koje su dovele do raspada SFRJ. ;  o svim okolnostima , vojnim aspektima, tijeku i posljedicama bitke za Vukovar.

Ušli smo u autobus i krenuli u obilazak  lokaliteta:  Memorijalno  groblje žrtava  Domovinskog rata; . Tu smo saslušali djelatnika groblja, u tišini , odali pijetet  palim braniteljima, pomolili se, zapalili lampione za sve  žrtve u Vukovaru.. Razgledali aleju branitelja.

Slijedio je Spomen dom – Ovčara i masovna grobnica Ovčara. U tišini saslušali djelatnika,  kod masovne grobnice palili lampione nakon strašne , tragične priče stožerne načelnice.

Produžili smo na Trpinju i posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja. Tu smo pogledali video, slušali djelatnika  i saznali sve činjenice koje su omogućile iznimne uspjehe hrvatskih branitelja u zaustavljanju i uništavanju neprijateljskih tenkova. Sama zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake – simbol snage kojom se Vukovar branio od agresije. Pored je i spomenik Blagi  Zadri s upaljenim svijećama . Spomenik podsjeća na jednog  od najvažnijih zapovjednika obrane Vukovara i heroja  Domovinskog rata.

Vozili smo se od Vukovara do Bogdanovaca kako bi vidjeli gdje je bio kukuruzni put – put spasa, jedina  komunikacija, veza s Vukovarom.

Bili smo i u crkvi sv. Filipa I Jakova, u njihovom otvorenom muzejskom dijelu. Vidjeli i slušali video o borbi za Vukovar, i sakralni objekti nisu bili pošteđeni granatiranja.

Nakon ručka  obišli smo i oba muzeja u Vukovaru. Gradski muzej – dvorac Eltz koji se obnovio 2014.g.. Tu smo upoznali prošlost vukovarskog kraja, njegov povijesni razvoj, o etnografskoj baštini i tradiciji.

U Muzeju vučedolske kulture – izvrsno osmišljen postav, na Vučedolu, uz Dunav.. To je jedinstven primjer u svijetu koji je posvećen jednoj prapovijesnoj kulturi. Upoznali se s  životom Vučedolaca, njihove nastambu, odjeću, oruđa…..Umorni,vraćamo se kući.

 

Autor: Mirjana Brdar